Strona Główna Encyklopedia Etnobotaniczna Salvia Divinorum Szałwia Wieszcza Marihuana Kokaina Kratom Forum Etnobotaniczne
Unikalne, Święte, Egzotyczne Rośliny i Enteogeny

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawy Ogólne
Autor Wiadomość
miszach

Wysłany: 2009-10-22, 23:24   Małe pytanie

Jestem nowy. Mam 2 pytania..
1.Czy nadaje sie do palenia taka szałwia z apteki, dokładnie liście szałwi w torebkach do parzenia:)
2.Czy da rade sie upali paląc jointa z tego..;)

Pozdro

stunt 

Wysłany: 2009-10-23, 21:44   

Witam,

Szałwia lekarska, którą można nabyć w aptece jest zupełnie inną odmianą szałwii, której na świecie jest około 2000, (tak, dwa tysiące) różnych odmian i gatunków. Szałwia o działaniu psychodelicznym to salvia divinorum nazywana potocznie w Polsce również szałwia wieszcza, szałwia czarownika, szałwia prorocza, szałwia meksykańska lub ska pastora i rośnie ona tylko w jednym miejscu na Ziemi - w Meksyku, i to nie w całym a tylko w jednym miejscu w górach "Sierra Mazateca". Niestety tylko ten jeden gatunek posiada właściwości aktywne o działaniu psychodelicznym i niestety na domiar złego, chyba od 18 Maja 2009 roku jest w polsce nielegalna, została zdelegalizowana na mocy ostatniej nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii z dnia 14 Lutego 2009 roku. To jest nonsens ponieważ wcześniej sam używałem tego zioła i miało ono bardzo kojący wpływ na moje samopoczucie. Wszystkiemu winne są "dopalacze". To przez nich wybuchła ta cała afera i zdelegalizowanoo w sumie 16 różnych ziół o fajnym działaniu. Sam przetestowałem wszystkie zanim jeszcze je zdelegalizowano. Ojej, chyba za bardzo się rozgadałem.

A więc podsumowując: Szałwia, którą można nabyć w aptece to zupełnie inny gatunek szałwii i nie posiada żadnego działania psychodelicznego. Nadaje się tylko do płukania gardła i dziąseł oraz jamy ustnej w stanach zapalnych.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum !!!

fred

Wysłany: 2009-10-25, 08:21   

Szkoda, że wszystko musi być nielegalne i to w imię "naszego dobra" he,he, jakbym nie wiedział co dla mnie jest dobre.

jojo 

Wysłany: 2009-10-26, 07:43   

Na razie to została jeszcze Kanna. Polecam bo niezłe jest to zioło, ale tylko ekstrakty bo zielska za dużo trzeba się nabuchać dla dobrego efektu.

fred

Wysłany: 2009-10-29, 20:47   

A gdzie to można zdobyć ?

jojo 

Wysłany: 2009-11-15, 21:53   

No w zasadzie to z tym nie ma problemu, trzeba tylko troche poszukać w necie.

axel 

Wysłany: 2009-11-16, 20:40   

Ja nie znam źródła zaopatrzenia Sceletium Tortuosum w Polsce ale można kupić za granicą tylko, że conajmniej 10 osób chętnych powinno być żeby się to dobrze opłaciło bo przesyłka droga jest.

stunt 

Wysłany: 2009-11-18, 08:37   

Ktoś kiedyś pytał skąd wziąść Szałwię Boską bo jest w Polsce nielegalna, więc odpowiadam co ustaliłem. Szałwia Wieszcza jest legalna jeszcze między innymi na Słowacji. Mozna tam nabyć wszystko na ten temat. (susz, ekstrakty, tynktury, sadzonki)

jojo 

Wysłany: 2009-11-20, 08:40   

No, dobra ale co i jak ? Gdzie sie udać ? Jakieś kontakty ? Adresy ? Ceny ? Napisz więcej jak coś wiesz bo tak to z tego nic nie wynika i nikomu to nie pomoże.

Odpowiedz do tematu