Strona Główna Encyklopedia Etnobotaniczna Salvia Divinorum Szałwia Wieszcza Marihuana Kokaina Kratom Forum Etnobotaniczne
Unikalne, Święte, Egzotyczne Rośliny i Enteogeny

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sceletium Tortuosum
Autor Wiadomość
axel 

Wysłany: 2009-10-23, 21:04   Sceletium Tortuosum

Witam,

Jestem tutaj nowy i mam takie pytanie: Czy zioło o nazwie Sceletium Tortuosum zwane potocznie także Kanna jest w Polsce legalne czy nie ???

Czy ktokolwiek może mi to powiedzieć, ale tak na 100% pewności ???

Tylko nie piszcie mi proszę, że jestem niedouczony i nie odsyłajcie mnie do tekstu ustawy. Pytam Was drodzy użytkownicy jak Wy to interpretujecie, bo już sam straciłem pewność czy w tym naszym śmiesznym kraju cokolwiek jest jeszcze legalne ???

Pozdro wszystkim,

stunt 

Wysłany: 2009-10-25, 08:31   

Sceletium Tortuosum czyli inaczej Kanna, której dotyczy ten temat nie widnieje na liście roślin i substancji kontrolowanych w Polsce a to oznacza, że jest legalna na 100 %. Tak ja to interpretuję.

jojo 

Wysłany: 2009-10-27, 09:44   

No to właściwa interpretacja bo jeżeli coś nie jest zabronione to jest dozwolone. Ja jestem pewien na 100%, że Kanna jest legalna. Pozostaje tylko pytanie gdzie mozna to kupić ???

fred

Wysłany: 2009-10-27, 09:49   

Gdzie to można zdobyć ? Wie ktoś ? Może ktoś polecić jakieś źródło zaopatrzenia ?

axel 

Wysłany: 2009-10-30, 09:31   

Gdyby było conajmniej 10 osób chętnych to sprowadzę. W przeciwnym razie nie opłaca się bo sama przesylka jest droga.

stunt 

Wysłany: 2009-11-15, 21:55   

To ja się piszę od razu, daj znać jak będziesz coś w tym temacie działał.

jojo 

Wysłany: 2009-11-17, 09:10   

Ja też chętny jestem, proszę o wiadomość na forum jakby to miało dojść do skutku !!!

fred

Wysłany: 2009-11-19, 09:38   

Szukam informacji na temat uprawy tej rośliny, czy ktoś może mi pomóc ???

pachanoi 

Wysłany: 2010-02-06, 13:01   

Kanna jest łatwa w uprawie, można ją rozmnożyć generatywnie (wysiew nasion) lub wegetatywnie (ukorzenić odcięte łodygi). Ziemia powinna być przepuszczalna, nada się komercyjna kaktusowa mieszanka. Kanne należy podlewać z wyczuciem, ziemia przed kolejnym podlaniem powinna być sucha z wierzchu, nie dopuścić do przesuszenia, zimą ograniczamy podlewanie. Nawozić rzadko, tylko latem połową zalecanej dawki nawozu do kaktusów. Doniczka powinna styać na słonecznym parapecie.

Witam, to mój pierwszy post.

fred

Wysłany: 2010-02-08, 08:59   

Witamy Pachanoi,

Dziękuję za info. Czy może masz jakieś dokładne informacje dotyczące uprawy Kanny? Np: wartość ph ziemi, temperatura i wilgotność powietrza, czas kiełkowania nasion, długość cyklu wzrostowego, oświetlenie, itp ?

pachanoi 

Wysłany: 2010-02-08, 12:46   

pH takie jak dla większości sukulentów, czyli lekko poniżej 7, gotowa mieszanka dla kaktusów dobrze się sprawdzi.
Temperatura: nie znosi mrozu, ani bardzo wysokich temperatur, czyli słoneczny parapet będzie dobry
Wilgotność: taka jak na parapecie:) bez ekstremów
Wysiew: nasiona są pokryte substancją zapobiegającą kiełkowaniu, więc trzeba się jej pozbyć. Można nasiona moczyć tydzień-dwa w wodzie najlepiej destylowanej choć niekoniecznie, codziennie ją zmieniając. Po tym czasie nasiona umieścić na powierzchni (lekko wbijajc) wilgotnej ziemi przykrytej folią/kubkiem plastikowym po piwie by nie tracić wuilgotności. Jeśli nasiona zaczną kiełkować już podczas "przemnywania" należy je natychmiast przenieść do ziemi. Można też użyć gibrescolu, nasiona szybciej wykiełkują i bardziej równomiernie.

Odpowiedz do tematu