|
Szałwia - roślina wodna ? |
| Autor |
Wiadomość |
Nieom
|
|
|
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-12, 16:03
|
|
|
| Wez wklej linki do konkretnych obrazkow, bo wkleiles linki do indexu tylko ;) Wodna roslina to szalwia na pewno nie jest, ale calkiem mozliwe ze na podmoklych terenach sobie rosnie ;) Chociaz w domowych warunkach przyjmuje sie raczej dobrze :) |
_________________ Byłem zmuszony zmienić nicka, chyba wiecie z jakiego - jak możecie to zwracajcie sie do mnie tak jak widnieje w profilu. Sorry za zamieszanie :P |
|
|
|
 |
Nieom
|
Wysłany: 2007-04-12, 21:04
|
|
|
Poprawione.
Wnioskuję z tych zdjęć, że większość osób nieodpowiednio uprawia tę roślinę,
To typowo nawodna roślina. |
|
|
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-13, 00:56
|
|
|
| Hmmm no rzeczywiscie! A to ciekawe :) To jakbys sugerowal - jak uprawiac dobrze salvie? |
_________________ Byłem zmuszony zmienić nicka, chyba wiecie z jakiego - jak możecie to zwracajcie sie do mnie tak jak widnieje w profilu. Sorry za zamieszanie :P |
|
|
|
 |
Kurwik
|
Wysłany: 2007-04-13, 09:49
|
|
|
| Hydroponika? |
|
|
|
 |
kurzowy
|
Wysłany: 2007-04-13, 13:17
|
|
|
hmm, to tylko jedno zrodlo zdjec z jednego miejsca, za wczesnie zeby wnioskowac ze to roslina typowo nawodna moim zdaniem |
_________________ pajtrakały symforowe i końdzioł w trykrętnych pordeljansach |
|
|
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-13, 13:54
|
|
|
Kurwik, wybacz moja ignorancje, ale nie mam pojecia co to jest ;)
Kurzowy - na pewno sa jeszcze gdzies dostepne zdjecia, poszukam w wolnej chwili :) |
|
|
|
 |
Pep3k
Mr Salvia

Wiek: 21 Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 497 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2007-04-13, 20:53
|
|
|
Fenikt:
| Cytat: | Hydroponika, kultura wodna – bezglebowa uprawa roślin na pożywkach wodnych, umożliwiająca produkcję roślinną w sztucznych warunkach na skalę przemysłową, głównie w szklarniach. Szczególnie przydatna do uprawy warzyw i kwiatów. W porównaniu z uprawą ziemną korzyści z uprawy hydroponicznej to:
możliwość zakładania upraw na terenach nieprzydatnych pod uprawę ziemną, np. na terenach suchych,
brak ograniczeń w zakresie zmianowania roślin – można uprawiać po sobie dowolne rośliny, w tym również w monokulturze, ponieważ nie występuje zjawisko zmęczenia gleby,
wyższe plony, dzięki gęstszemu siewowi oraz szybszemu wzrostowi i rozwojowi roślin,
niższe skażenie produktów z uwagi na niestosowanie pestycydów oraz niepobieranie z gleby metali ciężkich,
możliwość przesunięcia kwitnienia i owocowania poza normalny sezon,
wyeliminowanie niektórych ciężkich prac ręcznych (wymiana ziemi, kopanie, motyczenie i in.),
oszczędność wody.
Prawie każdą roślinę można uprawiać hydroponicznie. Dlatego ten sposób uprawy może być stosowany w postaci zabawy w przedszkolu lub w domu - uprawa rzeżuchy na wilgotnej ligninie. |
Nie jest rośliną wodną, ale ewidentnie jest hydrofitem i preferuje miejsca o podwyższonej wilgotności jak widać na zdjęciach... |
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-14, 02:23
|
|
|
| A tak w praktyce to jak wyglada ta hydroponika?;> |
|
|
|
 |
Kurwik
|
Wysłany: 2007-04-14, 03:17
|
|
|
http://www.areca.com.pl/gfx/hydroponika.jpg
Mocujesz roślinę, żeby się nie wywaliła na przykład granulatem i końcówki albo całe korzenie zanurzasz w wodzie odpowiednio wzbogaconej o składniki mineralne. |
|
|
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-14, 12:22
|
|
|
| Ciekawe ciekawe ;) A probowal ktos w ten sposob salvie uprawiac? Ja poki co wole nie kombinowac bo strasznie bidna ta moja roslina, ale jak bede mial kilka sadzonek to pewnie sproboje i porownam efekty :) |
|
|
|
 |
Pep3k
Mr Salvia

Wiek: 21 Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 497 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2007-04-14, 13:28
|
|
|
| Jak bym miał kasę to bym w aeroponikę inwestował... Najlepsza metoda uprawy... |
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-14, 14:05
|
|
|
| A to z kolei co? Tzn kojarze ze cos z powietrzem zapewne, ale i tak ciezko mi to sobie wyobrazic :P Ale koszt hydroponiki jest raczej znikomy nie? :) |
|
|
|
 |
kurzowy
|
|
|
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-14, 18:36
|
|
|
| Uh cos drogo go to wyszlo i to troche dziwne ze trzyma 24h/dobe rosline w pelnym oswietleniu :| Moze ktos przetlumaczyc te nazwy ziemi? I co to za lampy konkretnie kupil? |
|
|
|
 |
|
|