|
Absynt |
| Autor |
Wiadomość |
Pep3k
Mr Salvia

Wiek: 21 Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 497 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2007-04-07, 16:20 Absynt
|
|
|
| Robił ktoś już może domowy Absynt? Robię czasami różne wina/nalewki i stwierdziłem, że chyba zrobię sobie ten napitek... Macie jakieś doświadczenia? |
|
 |
Hary
Scarface

|
Wysłany: 2007-04-07, 19:31
|
|
|
| Ja nie robiłem (i nie mam zamiaru), ale chętnie bym spróbował tego specyfiku ;)... |
_________________ The World is Yours! |
|
|
|
 |
Pep3k
Mr Salvia

|
Wysłany: 2007-04-07, 21:47
|
|
|
| No bo właśnie ostatnio mam straszną ochotę na zrobienie jakiegoś ciekawego napitku, a taki właśnie wydaje mi się absynt... Może ktoś jednak posiada jakieś własne doświadczenia? |
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-08, 13:07
|
|
|
Nigdy nie robilem w sumie i jakos nie zamierzam, absytn tradycyjny nie jest zbyt zdrowy, wrecz zabojczy bym powiedzial ;) Chociaz pilem kilka razy i moim zdaniem wcale nie taki dobry. Pity metoda z karmelem smakuje jak syrop anyzowy a nie jak alkohol i mnie w ogole nie kopie, za to czysty, bez karmelu jest strasznie mocny i slodki, kopie jak normalny alkohol i tyle ;)
Lepiej pokombinuj z normalnymi drinkami, sa o wiele lepsze czesto ;) Ja uwielbiam drinki z sokiem z kaktusa :D |
_________________ Byłem zmuszony zmienić nicka, chyba wiecie z jakiego - jak możecie to zwracajcie sie do mnie tak jak widnieje w profilu. Sorry za zamieszanie :P |
|
|
|
 |
Pep3k
Mr Salvia

|
Wysłany: 2007-04-08, 22:42
|
|
|
| Fenikt: a jaki absynt piłeś? |
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-09, 11:37
|
|
|
| O dziwo byl czerwony ale to raczej nie ma znaczenia, oryginalny i z piolunem i z tujonem, tzn wypilem z 3 banie wiec moze dlatego. I mieszalem z innymi alkoholami. |
_________________ Byłem zmuszony zmienić nicka, chyba wiecie z jakiego - jak możecie to zwracajcie sie do mnie tak jak widnieje w profilu. Sorry za zamieszanie :P |
|
|
|
 |
Pep3k
Mr Salvia

|
Wysłany: 2007-04-09, 14:32
|
|
|
| Czerwony to jakiś szit, tzn. przypuszczam że jakiś chwyt reklamowy, że absynt... A zresztą nie chodzi mi o jakieś specyficzne właściwości tylko o wytwarzanie, czy ktoś z forum w ogóle to robił? |
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-09, 21:28
|
|
|
| Heheh zielone zabarwienie nie ma za bardzo znaczenia, to mialo dodac mistycznej otoczki "zielona wrozka" itd. W skladzie jak czytalem bylo wszystko czego potrzeba do dobrego absyntu ;) Poza tym w Krk jest taka knajpa o wiele mowiacej nazwie "absynt" i tam tez pilem absynt zielony - tez raczej marne przezycia ;) |
|
|
|
 |
Pep3k
Mr Salvia

|
Wysłany: 2007-04-09, 23:21
|
|
|
Po raz kolejny piszę, że chodzi mi o to jak dobrze robić absynt, a nie jakie są przeżycia...
Po prostu lubię robić nalewki i wina, a ostatnio zainteresował mnie absynt... Chciałbym spróbować zrobić ten specyfik...
Fenikt:Ja rozumiem, że mógł mieć w składzie wszystko czego trzeba, ale u nas prawo zabrania robić takiego który Cię "kopnie" to znaczy zawartość tujonu nie może być chyba wyższa niż jakaś tam wartość... |
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-09, 23:57
|
|
|
| A kto mowil ze to polski absynt byl?;) Slowacki, a jakze (lub czeski) :) Tam jest full legal :) |
|
|
|
 |
Pep3k
Mr Salvia

|
Wysłany: 2007-04-10, 11:19
|
|
|
No to nie wiem już sam, bo ja piłem raz, który kolega zrobił i zkopał mnie ładnie :P Tylko, że on tam ziół napakował niewiarygodne ilości |
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-10, 12:12
|
|
|
| Ale skopal jak alkohol czy jak cos innego? Nie wiem jak dobrze robic absynt, znalazlem kilka przepisow, ale jak dla mnie nie ma naprawde sensu. Za bardzo szkodliwy a za malo ciekawe jazdy :) |
|
|
|
 |
Kurwik
|
Wysłany: 2007-04-10, 13:02
|
|
|
| Czy przypadkiem tujon to nie jest deliriant typowy? |
|
|
|
 |
John.Doe

|
Wysłany: 2007-04-10, 13:36
|
|
|
| A tego to nie wiem, chociaz bardzo mozliwe. Na pewno na wikipedii pisze albo na hypciu. |
|
|
|
 |
Pep3k
Mr Salvia

|
Wysłany: 2007-04-10, 19:22
|
|
|
| Cytat: | Tujon - organiczny związek chemiczny zawarty w olejku eterycznym otrzymywanym z piołunu, a także napoju alkoholowym z domieszką wyciągu tej rośliny - absyncie.
Tujon jest łatwo rozpuszczalny w alkoholach i eterze dietylowym. Nie rozpuszcza się natomiast w wodzie. W większych dawkach ma właściwości odurzające. W mniejszych działa tylko uspakajająco i relaksująco. Wywołuje uzależnienie fizyczne.
Ze względu na plagę nałogowego picia absyntu pod koniec XIX i na początku XX w., większość krajów europejskich i USA zabroniły po I wojnie światowej jego sprzedaży i produkcji. Aktualnie, w większości krajów Unii Europejskiej absynt jest legalny, pod warunkiem, że stężenie tujonu nie przekracza w nim 10 mg/l. W USA absynt jest nadal zakazany.
Nazwa pochodzi od łac. nazwy amerykańskiego gatunku żywotnika (Thuja occidentalis), w którym związek ten również występuje. |
Czy jest deliriantem nie wiem, ale skoro tak, to ta sama rodzina, co DXM i LSD, nie? |
|
 |
|
|